Na temelju članka 60. stavka 1. točke 9. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18 i 3/20) i točke 7. Programa održivog razvoja poljoprivrede, šumarstva i ruralnog prostora Grada Zagreba 2016. - 2020. (Službeni glasnik Grada Zagreba 3/16), gradonačelnik Grada Zagreba, 28. travnja 2020., donosi
PRAVILNIK
o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli oznake "Plavi ceker"
Članak 1.
U Pravilniku o dodjeli oznake "Plavi ceker" (Službeni glasnik Grada Zagreba 21/19) u članku 2. dosadašnja odredba postaje stavak 1. toga članka.
Iza stavka 1. dodaje se stavak 2. koji glasi:
"U kategoriji vina Oznaka se može dodijeliti voćnim vinima, te vinima sa zaštićenom oznakom izvornosti označenim tradicionalnim izrazima: vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom ili vrhunsko pjenušavo vino."
Članak 2.
U članku 5. stavku 2. alineje 8. i 9. mijenjaju se i glase:
- jedan uzorak proizvoda za senzorsko ocjenjivanje (osim za vina);
- po potrebi jedan uzorak proizvoda za fizikalno-kemijsku analizu (kako je navedeno u Prilogu 1.)."
Članak 3.
U članku 6. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
"Iznimno od stavka 1. ovog članka za kategoriju vina se ne pribavljaju rezultati senzorske analize, a senzorska procjena utvrđuje se sukladno rješenju o stavljanju vina na tržište."
Dosadašnji stavci 2. do 6. postaju stavci 3. do 7.
Članak 4.
Dosadašnji Prilog 1. zamjenjuje se novim Prilogom 1. koji je sastavni dio ovog pravilnika.
Članak 5.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.
KLASA: 320-01/20-01/173
URBROJ: 251-03-02-20-2
Zagreb, 28. 4. 2020.
Gradonačelnik
Grada Zagreba
Milan Bandić, dipl. politolog, v. r.
PRILOG 1.
Parametri kvalitete i dodane vrijednosti kojima moraju udovoljavati proizvodi s oznakom "PLAVI CEKER"
Proizvod / skupina proizvoda | Parametri kvalitete koji se kontroliraju pri dodjeli Oznake |
Obvezujući parametar | Parametri koji predstavljaju dodanu vrijednost |
mikrobiološka ispravnost | senzorska procjena * | fizikalno-kemijski parametri |
1. suhomesnati proizvodi | DA | DA kategorija "odličan" | nitriti ˂5 mg/kg nitrati ˂50 mg/kg |
2. sirevi, zreli | DA | DA kategorija "odličan" | |
3. vino | vina sa zaštićenom oznaka izvornosti | NE | DA kategorija "vrhunsko vino" ili "vrhunsko pjenušavo vino" | ohratoksin A max 2,0 mg/kg |
voćna vina | DA kategorija "pozitivno" |
4. rakije | NE | DA kategorija "odličan" | niži udio metanola i HCN-a od maksimalno dopuštenog etanol |
5. fileti inćuna | DA | DA kategorija "odličan" | histamin max 100 mg/kg |
6. suho voće | DA | DA kategorija "odličan" | SO2 (marelice, breskve, grožđe, šljive i smokve manje od 2000 mg/kg suhe jabuke i kruške manje od 600 mg/kg) |
7. octevi | DA | DA kategorija "odličan" | ukupne kiseline (min. 50 g/L računato kao octena kis.; ˂5%) udio alkohola (max. 0,5 % vol.) |
8. med | DA | DA kategorija "odličan" | udio vode ispod 18,6% udio HMF-a u trenutku analize ispod 10 mg/kg udio HMF-a na tržištu ispod 20 mg/kg peludna analiza za uniflorni med |
9. voćni sokovi | DA | DA kategorija "odličan" | Pb za bobičasto 0,05 mg/kg za nebobičasto 0,03 mg/kg |
10. džemovi i pekmez od šljiva | DA | DA kategorija "odličan" | bez konzervansa - sorbinska kis. i benzojeva kis. - suha tvar - prema specifikaciji proizvođača |
11. extra djevičansko maslinovo ulje | DA | DA prema medijanu mana i voćnosti - ekstra djevičansko maslinovo ulje | slob. mas. kis. (max. 0,8 %) peroksidni broj (max. 10 mmol O2/kg) K232 (max. 2,5) K270 (max. 0,22) ΔK (max. 0,01) sastav masnih kiselina benzo(a)piren |
12. bučino ulje | DA | DA kategorija "odličan" | benzo(a)piren slob. mas. kis. peroksidni broj |
*Kategorije senzorske kvalitete proizvoda (osim vina)
Kategorija kvalitete | Ponderirani bodovi |
Apsolutno | Relativno (%) |
odlična | 17,6 - 20,0 | 88,0 - 100 |
dobra | 15,2 - 17,5 | 76,0 - 87,5 |
osrednja | 13,2 - 15,1 | 66,0 - 75,5 |
još prihvatljiva | 11,2 - 13,1 | 56,0 - 65,5 |
neprihvatljiva | < 11,2 | < 56,0 |