Proizvod / skupina proizvoda | Parametri kvalitete koji se kontroliraju pri dodjeli Oznake |
Obvezujući parametar | Parametri koji predstavljaju dodanu vrijednost |
mikrobiološka ispravnost | senzorska procjena* | fizikalno-kemijski parametri |
1. suhomesnati proizvodi | DA | DA kategorija "odličan" | nitriti ˂5 mg/kg nitrati ˂50 mg/kg |
2. sirevi, zreli | DA | DA kategorija "odličan" | udio vode u bezmasnoj tvari sira ekstra tvrdi sir: maksimalno 51% tvrdi sir: 49 - 56% polutvrdi sir: 54-69% meki sir: minimalno 67% udio mliječne masti u suhoj tvari sira: ekstramasni: minimalno 60% punomasni: 45-60% masni: 25-45% polumasni: 10-25% posni: maksimalno 10% |
3. vina | vina sa zaštićenom oznakom izvornosti | NE | DA kategorija "vrhunsko vino" ili "vrhunsko pjenušavo vino" | ohratoksin A maksimalno 2,0 mg/kg |
voćna vina | NE | DA kategorija "pozitivno" | ohratoksin A maksimalno 2,0 mg/kg |
4. rakije | NE | DA kategorija "odličan" | udio metanola prema Uredbi 110/2008 (konsolidrana 8.6.2019.) HCN maksimalno 1 mg/l etanol za voćne rakije: Maksimalno 1 200 grama po hektolitru preračunato na 100% vol. alkohola dobivenog od sljedećih vrsta voća ili bobica: (šljive (Prunus domestica L.), - mirabele (šljiva žutica) (Prunus domestica L. podvrsta syriaca (Borkh.) Janch. ex Mansf.), - plave šljive (Prunus domestica L.), - jabuke (Malus domestica Borkh.), - kruške (Pyrus communis L.) osim kruške viljamovke (Pyrus communis L. cv. "Williams"), - maline (Rubus idaeus L.), - kupine (Rubus fruticosus auct. aggr.), - marelice (Prunus armeniaca L.), - breskve (Prunus persica (L.) Batsch) Maksimalno 1 350 grama po hektolitru preračunato na 100% vol. alkohola dobivenog od sljedećih vrsta voća ili bobica: - kruške viljamovke (Pyrus communis L. cv. "Williams"), - crvenog ribiza (Ribes rubrum L.), - crnog ribiza (Ribes nigrum L.), - oskoruše (Sorbus aucuparia L.), - bobica bazge (Sambucus nigra L.), - dunje (Cydonia oblonga Mill.), - borovice (kleke) (Juniperus communis L i/ili Juniperus oxicedrus L.) |
5. likeri | NE | DA kategorija "odličan | etanol: minimalno 15% vol. |
6. pivo | DA | DA kategorija "odličan" | etanol - odstupanje od deklaracije +/- 0,5% |
7. voćni sokovi | DA | DA kategorija "odličan" | Pb za bobičasto maksimalno 0,05 mg/kg za nebobičasto maksimalno 0,03 mg/kg |
8. sirupi za napitke | DA | DA kategorija "odličan" | šećeri (omjer fruktoze i glukoze 1:1) Konzervansi: sorbinska kiselina: maksimalno 300 mg/l sorbinska kiselina i benzojeva kiselina: maksimalno 250/ mg/l benzojeva kiselina: maksimalno 150 mg/l |
9. prerađeni proizvodi ribarstva | DA | DA kategorija "odličan" | histamin maksimalno 100 mg/kg Pb maksimalno 0,2 mg/kg Cd maksimalno 0,05 mg/kg As maksimalno 2,0 mg/kg Hg maksimalno 0,5 g/kg |
10. ulja | extra djevičansko maslinovo ulje | DA | DA prema medijanu mana i voćnosti - ekstra djevičansko maslinovo ulje | slob. mas. kis. (maksimalno 0,8%) peroksidni broj (maksimalno 10 mmolO2/kg) K232 (maksimalno 2,5) K270 (maksimalno 0,22) ΔK (maksimalno 0,01) sastav masnih kiselina benzo(a)piren maksimalno 2,00 µg/kg |
bučino ulje | DA | DA kategorija "odličan" | benzo(a)piren: 2,00 µg/kg 4PAH: 10,00 µg/kg slob. mas. kis. maksimalno 2% (2g /100 g) peroksidni broj: maksimalno 7 mmolO2/kg |
11. masti | DA | DA kategorija "odličan" | B(a)P maksimalno 2,0 µg/kg 4PAH maksimalno 10,0 µg/kg |
12. octevi | DA | DA kategorija "odličan" | ukupne kiseline (minimalno 50 g/L računato kao octena kis.;˂5%) udio alkohola (maksimalno 0,5% vol.) |
13. med | DA | DA kategorija "odličan" | udio vode manje od 18,6% udio HMF-a u trenutku analize manje od 10 mg/kg udio HMF-a na tržištu manje od 20 mg/kg peludna analiza za uniflorni med |
14. džemovi, marmelade i pekmezi | DA | DA kategorija "odličan" | bez konzervansa - sorbinska kis. i benzojeva kis. manje od 5 mg/kg - suha tvar - prema specifikaciji proizvođača |
15. suho voće | DA | DA kategorija "odličan" | SO2 (marelice, breskve, grožđe, šljive i smokve manje od 2000 mg/kg, suhe jabuke i kruške manje od 600 mg/kg) |
16. korice od voća (arancini i slično) | DA | DA kategorija "odličan" | pesticidi - prema Uredbi 396/2005 |
17. obrađene sjemenke | DA | DA kategorija "odličan" | ukoliko je više od 10 mg/kg (uvjet za deklariranje alergena) |
18. povrće sušeno | DA | DA kategorija "odličan" | SO2 prema Uredbi 1333/2008 |
19. konzervirano povrće | DA | DA kategorija "odličan" | konzervansi - prema Uredbi 1333/2008 |
20. namazi na bazi povrća | DA | DA kategorija "odličan" | SO2 50 mg/kg |
21. paštete | DA | DA kategorija "odličan" | P2O5 maksimalno 5000 mg/kg bjelančevine minimalno 6% |
22. čokolada | DA | DA kategorija "odličan" | |
23. trajni kolači i keksi | DA | DA kategorija "odličan" | akrilamid maksimalno 350 µg/kg |
24. sušena tjestenina | DA | DA kategorija "odličan" | vlaga maksimalno 12,50%, kiselost najviše 5 stupnjeva |
25. začinske soli (soli sa začinskim biljem) | DA | NE | aflatoksini (B1+B2+G1+G2) ˂10 µg/kg |