Zagreb se predstavio kao grad preko kojega se europska iskustva prenose u regiju

     

     

Pod nazivom Europski standardi upravljanja velikim gradovima u Zagrebu je 9. ožujka 2007. održan veliki znanstveni skup. Osim gradonačelnika Milana Bandića i njegovih kolega gradonačelnika Ljubljane gospodina Zorana Jankoviča, Podgorice, gospodina Miomira Mugoše, Sarajeva gospođe Semihe Borovac i Bihaća gospodina Hamdije Lipovače, skup je okupio tristotinjak uzvanika među kojima i visoka izaslanstva Mainza, Bruxellesa, Beča i Europske komisije u RH.


Upravne reforme


Na skupu u zagrebačkom hotelu Sheraton moglo se čuti o upravljanju gradovima, otvaranju gradske uprave prema građanima i njezinoj učinkovitosti, partnerskom odnosu s udrugama civilnog društva. Bilo je riječi i o financiranju metropolama, standardima lokalne samouprave, kriterijima integriteta vlasti te demokratizaciji odlučivanja i stabilnosti gradskih izvršnih vlasti.

Otvorivši važan skup, zagrebački je gradonačelnik, između ostalog, predstavio način funkcioniranja Zagreba, socijalno obzirno upravljanje proračunom i izazove upravnih reformi, također je naglasio da vizija razvitka glavnoga grada Hrvatske nije sadržana samo u zbroju projekata, već u timskom osmišljavanju i provedbi upravljačkog, gospodarskog, socijalnog i urbanističkog preporoda grada, naravno, uz razvijanje svih oblika zagrebačke izvrsnosti. Gradonačelnik je posebno istaknuo da vrijeme u gradovima ima drugačiju dinamiku od vremena u drugim sustavima. Tu se naime mjeri mandat, a ne svakodnevnica.

Na skupu je gradonačelnik najavio početak rada Zagreb-foruma, svojevrsne urbanističke radionice, mjesta dijaloga o svim gradskim projektima, planovima i pitanjima razvoja grada. Zagreb-forum bi uskoro trebao započeti s radom, i to u samom središtu grada.


Izvanredan uspjeh

Prema ocjeni sudionika, znanstveni skup održan u organizaciji Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu polučio je izvanredan uspjeh. Zagreb se, sukladno očekivanjima organizatora, predstavio kao grad preko kojega se europska iskustva prenose u regiju. A da je na pravome putu, potvrđuju riječi šefa delegacije Europske komisije u RH Vincenta Degerta koji u skorije vrijeme naš grad vidi kao 28. europsku prijestolnicu. Prema njegovu mišljenju, Zagreb na najbolji način koristi mogućnosti sudjelovanja u raznim europskim programima, savezima i udruženjima, prikupljajući, ali i dijeleći iskustva.